Preview Mode Links will not work in preview mode

Sep 13, 2019

Moderaterna vill öppna Systembolagets dörrar varje söndag framöver. Men förslaget möter motstånd – och hur sannolikt är det egentligen att förslaget faktiskt blir av?
 
Sedan 1955, då Systembolaget öppnade med ensamrätt på att sälja alkohol i Sverige, har butikerna haft stängt på söndagar. Det vill Moderaterna nu ändra på.
 
Partisekreterare Gunnar Strömmer berättar för Sveriges Radio Ekot att han tycker att "det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol." Moderaternas ledning kommer att föreslå den nya linjen om att hålla Systembolaget öppet på söndagar på partistämman i oktober.
 
GP:s reporter Mia Pettersson förklarar fördelar och nackdelar med söndagsöppet och har frågat fredagens kunder vad de tycker. Politikreporter Arne Larsson berättar även hur stor chans eller risk (beroende på var man står i frågan) det är att förslaget blir verklighet.
 
Dessutom: Ny person häktas misstänkt för medhjälp till mordet i Malmö, elever och föräldrar protesterar mot ny friskola i Härryda och Sahlgrenska universitetssjukhuset rasar i AT-läkarnas rankning.
 
Programledare: Michaela Karlén